Lampka nagrzewnia świec żarowych - wariacje :D

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • whoishu1018
    Classic
    • 2011
    • 15

Lampka nagrzewnia świec żarowych - wariacje :D

co do polskich dróg to ten argument rozumiem i sam nabyłem 16 z tegoż powodu niestety
  • Draco1983
    Classic
    • 2010
    • 35
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Lampka nagrzewnia świec żarowych - wariacje

Witam.

Na wstępnie zaznaczam, iz przeszukałem forum i znalazłem kilka podobnych tematów i się do nich zastosowałem ale po wszystkim i tak muszę napisać tego posta

Otóż sprawa wygląda tak:

Dwa dni temu zaczęła mi migać lampka nagrzewania świec żarowych - więc zajrzałem na forum i piszą użytkownicy aby zerknąć na światła stopu. Faktycznie żadne światło stop się nie paliło.

sprawdziłem więc żarówki - sprawdzone, wszystkie są OK.
    Potem wyczytałem, że trzeba wymienić czujnik pedału hamulca - wymieniłem na nowy.

Po wymianie czujnika zaczęły się schody bo:
    wszystkie światła stop palą się ciągle czy to włączony czy wyłączony silnik, dopiero odłączenie czujnika powoduje ich wygaśnięcie.

Wykluczam raczej przerwę na kablu, bo wówczas nie paliłyby się w ogóle światła stop (lub któreś). Podmiana na stary czujnik nic nie zmieniła, nadal palą się wszystkie światła stop.

Błagam Was użytkownicy, pomóżcie. Jutro mam wyjazd z żoną a bez świateł nie da rady

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Komentarz

• Andrev3
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 6116

Draco1983, a próbowałeś podpiąć Vaga?
      Sprawdziłeś bezpieczniki?
      Ewentualnie na próbę wypnij akumulator na 20 min i zobacz co będzie po podpięciu
      RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Draco1983
        Classic
        • 2010
        • 35
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Andrev3, nie nie podpinałem pod VAGa i właśnie wychodzę sprawdzić bezpieczniki ( ale jeżeli to byłby bezpiecznik to chyba nie paliłyby się światła) ale sprawdzę.

Jak to nic nie da to odłączę go na 30 min.

wracam za 30 min i dam znać.

Komentarz

• Vipok3
          Drive
          • 2010
          • 49

Osobiście nie wymieniałem czujnika, ale jeśli po odłączeniu czujnika jest ok, to wina leży tylko po stronie czujnika. Wymontować czujnik i sprawdzić jego działanie (np. omomierzem)
          ALH 90 KM+Chip, 2004r. Ambiente

Komentarz

• Draco1983
            Classic
            • 2010
            • 35
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Narazie odłączyłem akumulator, bezpieczniki są OK.

Znaczy jak sprawdzić omomierzem (laik) ??
            No nie jest ok jak odłączę bo nie działają światła. A poza tym na starym czujniku wszystkie "stopy" zgasły, na nowym wszystkie świecą i jak podłączyłem znowu stary to też wszystkie świecą.

Komentarz

• Piotrus
              Rider
              • 2004
              • 524

Re: Lampka nagrzewnia świec żarowych - wariacje

Zamieszczone przez Draco1983
              Witam.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
              Czujnik wymaga specjalnej procedury montażu. Chodzi o to że montuje się go mając pedał hamulca w pozycji spoczynkowej. Jeśli zamontowałeś go na wciśniętym pedale hamulca i puściłeś pedał po obróceniu czujnika w uchwycie to prawdopodobnie uwaliłeś czujnik.

Tak było ?

EDIT : Są jednak dwie procedury, w zależności od rodzaju czujnika, zerknij sobie na forum vw : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=264136
              Piotruś
              AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Vipok3
                Drive
                • 2010
                • 49

Podepnij prowizorycznie czujnik pod przewody bez montażu na stałe i naciskając czujnik obserwuj czy świecą światła. Jeśli włącza i wyłącza stop to czujnik ok. Podepnij tak jak pisze Piotrus i po kłopocie.
                Z tego co opisujesz wnioskuję, że stary czujnik się zacina. Można go rozebrać i przeczyścić.

Komentarz

• Draco1983
                  Classic
                  • 2010
                  • 35
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

niestety odpięcie akumulatora nic nie dało. ani w jednym ani w drugim przypadku wciskanie "bolca" nic nie daje światła jak świeciły tak świecą

Jakieś pomysły ??

Komentarz

• Vipok3
                    Drive
                    • 2010
                    • 49

Złącz na próbę przewody od czujnika, jeśli świeci a po przerwaniu obwodu nie to przyczyna tkwi w 100% w czujniku. Rozbierz stary czujnik i sprawdź styki. Spróbuj go naprawić. Nowy czujnik wygląda na to, że też jest uszkodzony.

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

Czujnik jest nienaprawialny - kup zmodyfikowany ktorego sie nie montuje juz tak idiotycznie

Komentarz

• Draco1983
                        Classic
                        • 2010
                        • 35
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Sprawa wygląda następująco. Niestety tak jak Pisał Piuotrus chyba uszkodziłem czujnik przy montażu bo rozebrałem go następnie na części pierwsze i zacząłem stykać przewody na sucho i faktycznie kontrolka sie nie świeciła i śwatła działały tak jak trzeba ( zwarcie - sa światła, bez zwarcie - niema świateł).

Mam tylko nadzieję że przy montażu następnego czujnika wszystko pójdzie ok.

MARKEZU co to znaczy zmodyfikowany ?? Czy on będzie pasował do mojej skodziny??

Dzięki wszystkim za pomoc, napiszę jak się ( i czy się) uporam z problemem.

Komentarz

• marekzu
                          L&K
                          • 2007
                          • 1412
                          • Superb II combi (3V5)

bedzie pasowal - ten zmodyfikowany jest z dyche drozszy - pasuje do wszystkich aut VAG ktore mialy ten nieszczesny czujnik z wariackim montazem

Komentarz

• Draco1983
                            Classic
                            • 2010
                            • 35
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Oki sprawa się rozwiązała, faktycznie "uwaliłem" czujnik przy montażu. Kupiłem drugi ten zmodyfikowany i wszystko chula

Dzięki wszystkim za pomoc.
                            Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...